Moim skromnym zdaniem, je¿eli chodzi o nasze "legionowe" realia to taki kamufla¿ pasuje jak piê¶æ do nosa. Jak ju¿ chcesz malowaæ to co¶ na wzór tego jak to ma Yoogi zrobione. Du¿o jest poradników na YouTube jak samemu pomalowaæ replikê.
Natomiast je¿eli chcesz ju¿ malowaæ w jaki¶ konkretny kamufla¿ to na pewno s± lepsi pretendeci do wyboru ani¿eli multicam.
"A ja ci powiadam, ¿e nie rozpozna³by¶ strategii nawet wtedy, gdyby wyskoczy³a z krzaków i kopnê³a ciê w dupê." - Zoltan do Jaskra "Chrzest Ognia" Andrzej Sapkowski
Ja repliki chce pomalowaæ z 2 powodów. Pierwszy to taki i¿ chodzi o lepsze wtapianie siê w t³o, za¶ drugi powód to taki ¿e osobi¶cie wydaje mi siê i¿ replika pomalowana dodaje +30FPSów
¯arcik taki
1. Jakie maskowania by¶cie polecali na replike?
2. Jakie maskowania w miarê wygl±daj± na replice? - oprócz multicama
3. Jak my¶licie jakim sposobem malowaæ?
a) Od szablonu jakiego¶?
Np g±beczk±?
c) Samym szprejem porobiæ przyciemnienia?
Na necie na pewno znajdziesz sporo poradnikow. Co do szablonow to raczej nie uda ci siê. Dobierz kolory na wzor munduru i zrób kombinacje gry cieni, mo¿e co¶ w "dupe wê¿a", to gabeczka ... aby zgubiæ regularnosc
Wpisz na YouTube: "How to paint airsoft gun"
Polecam 3-4 pierwsze filmy je¿eli chodzi o samodzielne pomalowanie repliki.
Je¿eli chodzi o konkretne camo to na pewno s± firmy w Polsce które siê tym zajmuj±. Musisz poszukaæ, mo¿e co¶ na WMASG znajdziesz. No i je¶li siê zdecydujesz w ten sposób pomalowaæ replikê to mo¿esz przecie¿ wybraæ "panterê le¶n±" - to bêdzie najlepiej pasowa³o do kompletu. Ewentualnie co¶ takiego(cryptek mandrake):
"A ja ci powiadam, ¿e nie rozpozna³by¶ strategii nawet wtedy, gdyby wyskoczy³a z krzaków i kopnê³a ciê w dupê." - Zoltan do Jaskra "Chrzest Ognia" Andrzej Sapkowski
Sam spêdzi³em mnóstwo czasu czytaj±c i szukaj±c odpowiedzi na pytanie - "Jak zamaskowaæ replikê?"
W grê wchodzi³y kamufla¿e zewnêtrzne, owijanie repliki i malowanie repliki.
Jak pewnie sam zauwa¿y³e¶, wybra³em malowanie ze wzglêdu na:
- stosunkowo tani spasób
- uniwersalno¶æ (wiedz±c gdzie siê strzelam, dobra³em kolory far
- ³atwo¶æ w wykonaniu (kupi³em gotowe farby w sprayu)
- nie wp³ywa na ergonomiê repliki
Kolejnym pytaniem by³o - "Jak pomalowaæ?"
Czyta³em, ogl±da³em zdjêcia i w koñcu doszed³em do wniosku, ¿e malowanie musi:
- zgrywaæ siê z u¿ywanym przeze mnie kamufla¿em
- byæ dobrane do kolorów panuj±cych w terenie przeznaczenia repliki
- jak najskuteczniej "rozbijaæ" kszta³t repliki
Jaki by³ fina³? Nieregularno¶æ! Zastosowa³em niejednolite pasy w 3 kolorach + miejscowe nak³adanie "dupy wê¿a" czyli "snake skin". Efekt chyba ka¿dy zna
Osobi¶cie jestem zadowolony z efektu i wiem, ¿e zamierzony cel zosta³ osi±gniêty
"Gdy ju¿ przystroimy karabin niczym choinkê ¶wi±teczn±, mo¿emy ruszaæ w bój, gdy¿ na polu walki ASG lans, szpan i respekt to podstawa." - przeczytane gdzie¶ na forum WMASG