Styczeñ 10 2025 14:24:09
Nawigacja
STRONA G£ÓWNA
STATUT - PRZEPISY
FORUM
POMOCNE LINKI
GALERIA EKIPY
SZUKAJ
Aktualnie online
Go¶ci online: 2

U¿ytkowników online: 0

£±cznie u¿ytkowników: 109
Najnowszy u¿ytkownik: Maksiu
Zobacz temat
 Drukuj temat
Jak dbaæ o formê?
Kruchy
Proponuje, ¿eby¶my w tym temacie zamieszczali wykonywane przez nas æwiczenia. Mo¿e uda siê Nam stworzyæ grafik æwiczeñ Legionisty? Smile

Od siebie dodam, ¿e aby aktywno¶æ fizyczna mia³a w jaki¶ sposób wp³ywaæ na Nasze organizmy musimy æwiczyæ przynajmniej 45 min dziennie z tym, ¿e bicie naszego serca nie mo¿e spa¶æ poni¿ej 100 uderzeñ na sekundê.

Musimy te¿ pamiêtaæ o odpowiedniej rozgrzewce przed rozpoczêciem wykonywania æwiczeñ oraz o odpowiednim rozci±gniêciu cia³a po æwiczeniach.

Nie da siê stworzyæ zestawu æwiczeñ idealnego dla Wszystkich. Co za tym idzie musimy ka¿dego potraktowaæ osobno i ze szczególn± uwag±.

Ka¿dy zgodzi siê ze Mn±, ¿e najwa¿niejsza w æwiczeniach jest systematyczno¶æ oraz zasada, ¿e najpierw æwiczymy najwiêksze grupy miê¶niowe.

Najlepsze ogólnorozwojowe aktywno¶ci to wg Mnie: bieganie, Nordic Waking (je¿eli osoba posiada zbyt du¿± masê cia³a, ¿eby biegaæ), tzw "deska", yoga i p³ywanie.

Mam nadziejê, ¿e chêtnie do³±czycie siê do rozwijania tego tematu Smile
Jeste¶my £owcami, a Oni nasz± zwierzyn±.

Szakal
To ja opisze swoje æwiczenia by temat nie umar³ Wink Z racji i¿ krêgos³up mam rozwalony i schorowany mam do¶æ okrojony zestaw æwiczeñ.

-Bieganie, obecnie zimno lub chlapa wiêc biegam na "rowerku" w pokoju, jako¶ od 20 do 40 minut dziennie
-Podci±gniêcia nachwytem na dr±¿ku, na razie robiê serie po 3 co ~2 minuty, min 24 max 45 podci±gniêæ, zale¿nie od tego czy robiê co dzieñ lub co 2 dni.
-Pompki, tu akurat ró¿nie , staram siê robiæ ró¿ne, rêce blisko jak i daleko cia³a, na hantlach z podwy¿szenia g³êbokie szeroko. seriami najczê¶ciej po 10 lub 15, ³±cznie od 90 do 160 na dzieñ.
-10kg hantle, g³ównie rozgrzewka lub w przerwach miêdzy æwiczeniami.

Robi³em równie¿ ró¿ne brzuszki ale praktyka pokaza³a ¿e plecy potem za bardzo dokuczaj±.

P.S. Muszê siê zwa¿yæ Grin
Edytowane przez Szakal dnia 11-02-2015 21:03
GWARDZISTA - I DOWÓDCA

Chilloout
Nie opiszê co robiê dok³adnie, jakie æwiczenia bo by¶cie siê zanudzili Grin
Ale napiszê co i w jaki dzieñ robiê.

Poniedzia³ek - Klata, tric
Wtorek - Brzuch (tutaj robiê ABS 8 æwiczeñ ka¿de po 40 powtórzeñ ok 5 sek. przerwy)
¦roda - Barki, kaptury, przedramienia
Czwartek - Brzuch
Pi±tek - Plecy, biceps
Sobota - Nogi, brzuch

Jak narazie to wygl±da tak, od marca zmieniam dietê i do mojego aktywnego dnia dojdzie bieganie ew. rower.
Edytowane przez Chilloout dnia 26-02-2015 21:13

Dima
A ja robiê tak (chodz±c na si³owniê oczywi¶cie) :

Poniedzia³ek - Cardio (orbitrek czy inny wariat) + brzuch
Wtorek - Nogi, plecy
¦roda - cardio + brzuch
Czwartek - klatka i ogólnie ³apy
Pi±tek - Cardio + brzuch
Sobota - Cardio + brzuch

Od tego Pi±tku (tzn. 06.02.2015) trzymam dietê(oprócz tej nieszczêsnej zapitej soboty ;cccc) I do dnia dzisiejszego (tzn. 11.02.2015) zrzuci³em 1,5 kg t³uszczyku ^^ Smile
Real niggers only !

PolnyLis
Chilout powiniene¶ lekko zmieniæ po³±czenia æwiczeñ. jak robisz klatke to po³±cz to z bicepsem a dzieñ pleców z tricepsem. Robi±c tak jak teraz przemêczasz triceps bo on intensywnie pracuje przy klatce
Cichociemny

polnylis
Chilloout
Lisie i to chodzi, trzeba katowaæ! Grin

Kiedy¶ robi³em klatkê z bicepsem i du¿o osób mówi³o mi ¿e to z³e po³±czenie bo rzeczywi¶cie to by³o z³e po³±czenie gdy¿ robienie klaty nie ma nic wspólnego z bickiem a bicek z klat±. Trzeba dobieraæ partie miê¶niowe tak, aby w ma³ym stopniu on te¿ siê æwiczy³ robi±c inn± partiê.

Kruchy
A powiedz Mi Chill, sk±d te osoby wiedz± co jest dobre a co nie? Pfft

Chilloout
Kruchy, ludzie ró¿ne maj± zdanie o tym, podzielam w³a¶nie to bo jest moim zdaniem s³uszne.
A sk±d wiedz±? S± do¶wiadczeni.

Kruchy
Przez s³owo "do¶wiadczeni" rozumiesz to, ¿e d³ugo æwicz±?

PolnyLis
To co Ci napisa³em o æwiczeniach przekaza³ mi mój kolega który skoñczy³ AWF i obecnie jest instruktorem na si³owni, my¶lê, ¿e wie co mówi. Sam æwiczê równie¿ i stosujê siê do tych rad
Cichociemny

polnylis
Chilloout
Kruchy tak ale niezupe³nie, poprzez ich lata praktyki sami do¶wiadczyli na swojej skórze wiêc chyba dobrze siê takich osób czasem pos³uchaæ je¿eli widzisz, ¿e mówi± z sensem.
Lisie, dlatego mówiê ka¿dy ma swoje zdanie, to nie jest wymy¶lone przeze mnie tylko du¿o osób æwiczy podobnie i ja siê do tego stosuje.
Edytowane przez Chilloout dnia 28-02-2015 16:15

Kruchy
Nie miej mi tego za z³e Chill, ale muszê to napisaæ. Pisze siê "skórze" a nie "skurze". Wybacz, ale przez moich nauczycieli i wyk³adowców jestem bardzo czu³y na b³êdy czy to jêzykowe czy ortograficzne. Smile

Wracaj±c do tematu

Wg Mnie lepiej pos³uchaæ rady osoby, która wie co robi. Nie zaprzeczysz, ¿e osoby, które pracuj± jako trenerzy albo instruktorzy maj± wiêksz± wiedzê ni¿ osoby ustalaj±ce sobie sami treningi.
Katowanie miê¶ni to tez nie jest najlepszy pomys³, gdy¿ im bardziej je zmêczysz tym wiêcej czasu bêd± potrzebowa³y na odpoczynek.

Wiem z w³asnego do¶wiadczenia, ¿e æwicz±c miê¶nie klatki piersiowej, anga¿uje siê czê¶æ miê¶ni stawu ramiennego. Sam miêsieñ piersiowy wiêkszy koñczy siê na ko¶ci ramiennej i odpowiada za rotacjê wewnêtrzn± konczyny górnej.

Ca³kowicie zgadzam siê w tej kwestii z Lisem, klatkê powinno ³±czyæ siê z æwiczeniami miê¶nia dwug³owego ramienia.

Chilloout
Kruchy, dziêki za lekcje Polskiego zapamiêtam Smile

Co do tematu, nie zaprzeczê, ¿e osoby które pracuj± jako trenerzy albo instruktorzy maj± wiêksz± wiedzê ale tych trenerów jest wiele wiêcej ni¿ 1 i ka¿dy z nich inne ma zdanie na ten temat.

KIRI
Polecam kana³ je¶li kto¶ jest zainteresowany æwiczeniem Yogi (Uwaga! - nie myliæ z I Dowódc± Wink )

https://www.youtu...e/featured

Sympatyczna m³oda Pani wszystko w jasny i przyjemny dla oka sposób pokazuje i obja¶nia w jêzyku angielskim. Ja zacz±³em od playlisty "30 days with Yoga".
Co¶ innego ni¿ æwiczenia typowo wysi³kowe, du¿o rozci±gania, wyciszenia i spokoju Smile
Ja staram siê codziennie wcze¶niej wstawaæ i æwiczyæ na rozpoczêcie dnia. Na razie nie widaæ za bardzo efektów poza lepszym samopoczuciem, ale przynajmniej siê nie zra¿am tak jak po si³owni zakwasami.
"A ja ci powiadam, ¿e nie rozpozna³by¶ strategii nawet wtedy, gdyby wyskoczy³a z krzaków i kopnê³a ciê w dupê." - Zoltan do Jaskra "Chrzest Ognia" Andrzej Sapkowski

Przejd¼ do forum:
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Shoutbox
Musisz zalogowaæ siê, aby móc dodaæ wiadomo¶æ.

KIRI
03-05-2022 18:40
Eloszka! Smile

Dima
03-05-2022 05:06
Siemka Cool jak zycie panowie?

Yoogi
14-11-2020 19:48
Siemanko Wink Co tam s³ychaæ?

Lutyy
14-11-2020 10:53
siemka

Niemiec
09-10-2019 20:18
co¶ robimy na ten tydzieñ? ja bym siê gdzie¶ wybra³

Yoogi
20-08-2019 23:00
Ja bym siê wybra³ na osierodek - Chomik co¶ próbujê organizowaæ

Niemiec
20-08-2019 18:37
co¶ w t± niedzielê?

Szakal
04-05-2019 21:58
Przerwa majowa dobiega koñca, czas wracaæ do zajêæ Smile

Szakal
16-04-2019 21:22
Ogarniête.

Viper
12-04-2019 21:01
Sorki bo chyba nie mam uprawnieñ do zapisu na trening. Pomo¿e mi kto¶?

Szakal
11-04-2019 20:45
Uprawnienia nadane.

RushMD
11-04-2019 14:26
Gdzie te zapisy na trening, nie mam uprawnienia chyba

Szakal
10-01-2019 16:55
Trening w Niedziele ?

shingfu
12-12-2018 16:02
ok\

Szakal
28-10-2018 16:03
Rekruci nada³em wam nowe uprawnienia do forum i doda³em do ksi±¿ki adresowej

shingfu
11-10-2018 19:22
niedobry chyba bo ja sie pojawilem hah Grin

Szakal
11-10-2018 14:36
Dla kogo dobry dla tego dobry ^^

shingfu
11-10-2018 12:53
Dziendobry

Yoogi
20-09-2018 12:13
Strzelamy co¶ w najbli¿sz± niedzielê?

Szakal
17-03-2018 10:20
Ruszaæ dupska na 15 Kwietnia. Temat czeka.

Copyright © 2020