Zapewne paru z was s³ysza³o albo obi³o siê wam o uszy o czym¶ takim jak torba BOB albo inaczej "Plecak ucieczkowy".
Dla niektórych to mo¿e byæ g³upie lub nie potrzebne, a dla jeszcze innych fajne i wcale nie takie g³upie.
Po co taki plecak/torba? tak jak powiedzia³ pewien Pan na filmiku... (który jest w linku pod tekstem)...¿eby zapewniæ sobie jaki¶ minimum komfortu,bezpieczeñstwa i przetrwaæ 72h w sytuacji AWARYJNEJ takiej jak np. powód¼ (tfu), po¿ar w mieszkaniu (tfu) czy co¶ podobnego (tfu)...
"Dlaczego 72h? "naukowcy" obliczyli ¿e w przeci±gu tego czasu ratownicy do nas dotr± lub my do nich"
Co powinno siê znale¼æ w takiej torbie/plecaku? Najpierw trzeba siê zastanowiæ DO CZEGO nam ta torba/plecak bêdzie potrzebna i czy w ogóle potrzebujemy tego...wed³ug mnie to nigdy nic nie wiadomo dlatego sam mam takow± choæ jeszcze nie tak rozbudowan± co u Pana z Survivaltechu... Ró¿ne rzeczy zdarzaj± siê ludziom na wsiach, ró¿ne rzeczy zdarzaj± siê ludziom w miastach i ró¿ne rzeczy zdarzaj± sie tym co jad± samochodem..
Trzeba siê zastanowiæ co mo¿e siê zdarzyæ w naszym otoczeniu..np. je¶li mieszkamy w bloku na którym¶ tam piêtrze a powiedzmy po¿ar przyszed³by od strony klatki i jedyn± drog± ucieczki by³o by okno to prawdopodobnie przyda³a by siê mocna lina... to taki przyk³ad (równie¿ z filmiku). Wiêc musimy siê zastanowiæ co by mog³o nam zagra¿aæ (nie wiadomo kiedy nam sie mo¿e co¶ przytrafiæ) i trzeba siê odpowiednio na to przygotowaæ...pomy¶leæ na spokojnie co NA PEWNO BÊDZIE potrzebne...nie zbieraæ wszystkiego co MO¯E siê przydaæ tylko najpierw to co bêdzie niezbêdne^^
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? a mo¿e ju¿ kto¶ ma przyszykowan± tak± torbe czy plecak?
Czyli tak± torb± mo¿na nazwaæ wiele zasobników które szykujemy na specyficzne okazje. Np moja kieszeñ z narzêdziami, ta¶m±, ¶rubokrêtem z wieloma koñcówkami, c±¿ki itp. na sytuacjê w przypadku awarii repliki lub "czego¶" mechanicznego
Ciekawa sprawa Nie mam czego¶ takiego... nigdy nie my¶la³em nawet o czym¶ takim... rolê takiego czego¶ spe³nia u mnie kamizelka - mam tam wszystko co jest mi niezbêdne na przetrwanie 72h w ró¿nych warunkach i miejscach + to co do ASG niezbêdne (dla tego chyba jest a¿ tak ciê¿ka).
"Gdy ju¿ przystroimy karabin niczym choinkê ¶wi±teczn±, mo¿emy ruszaæ w bój, gdy¿ na polu walki ASG lans, szpan i respekt to podstawa." - przeczytane gdzie¶ na forum WMASG
"Gdy ju¿ przystroimy karabin niczym choinkê ¶wi±teczn±, mo¿emy ruszaæ w bój, gdy¿ na polu walki ASG lans, szpan i respekt to podstawa." - przeczytane gdzie¶ na forum WMASG