Siemanko.
Z nudów jako¶ tak postanowi³em za³o¿yæ temat o tym, co na sobie nosimy/ mamy podczas spotkañ Ersoftowych.
Kiedy¶ posiada³em od 1 do a¿ 3 kompletów mundurowych. Aktualnie mam 1 który jest tak u³o¿ony, aby by³ jak najbardziej uniwersalny.
Podstaw±/ baz± jest mundur (spodnie krój CPU, góra Combat Shirt) w naszym Polskim kamufla¿u WZ93 firmy Helikon.
Na stopach sprawdzone i pewne Bates'y 2260 (to ju¿ moja 3 para tych butów).
D³onie ochraniane przez rêkawiczki HDR Shield firmy GFC
Na kolanach sprawdzone i niezast±pione nakolanniki firmy ALTA.
G³owê chroni zazwyczaj kopia he³mu MICH 2000 wersja light w pokrowcu w kamo WZ93. Pokrowiec przerobiony we w³asnym zakresie (pomniejszony, dodane velcro [rzepy], podpisany "0 Rh +" + dodane gogle (kopia Bolle x800) ze skarpet± przeciwko refleksom. Lub zamiast he³mu jest bordowy Legionowy beret.
Na szyi owiniêta zazwyczaj czarno-zielona arafatka dla ochrony szyi przed kulkami oraz dla ciep³a w ch³odne dni.
W Ersofcie najwa¿niejsza jest ochrona oczu - tutaj u mnie to spe³niaj± UVEXy I-VO (zazwyczaj ciemne szk³a, lecz czasami bywaj± i prze¼roczyste)
Jako kamizelki u¿ywam PC-5 "Kruk'a" od Miwo Military Praszka - firma sprawdzona i ufam jej w 100% (bêdzie to kamizelka, która bêdzie mi s³u¿y³a jeszcze d³uuugo w wojsku). Oczywisty kamufla¿, czyli WZ93, materia³ Cordura, szycie ryglem, dla wzmocnienia kamizelki. Na kamizelce zestaw ³adownic:
- Bandolier CQB na 6 magów AK/Beryl
- £adownica typu "single" na 2 magi AK/ Beryl
- £adownica na 3 magi do broni krótkiej
- Podrêczny "first aid kit"
- £adownica na granat dymny
- £adownica na radio
(wszystkie ³adownice poza "first aid kidem" i pouchem na radio s± od Miwo P)
Jako, ¿e pe³nie ró¿ne funkcjê i s± ró¿ne zadania, noszê jeszcze paso-szelki jako tzw. 2 linê. Na nich znajduj± siê:
- 2x kieszeñ cargo
- £adownica na granat dymny
- Torba zrzutowa na puste magazynki
- Pozioma ³adownica na magazynek do broni krótkiej
(Tutaj jedynie ³adownica na maga do krótkiej jest china made, a reszta oczywi¶cie Miwo P)
Niektórzy stwierdz± ¿e jestem kim¶ w rodzaju fanatyka i dla czego "orygina³y", skoro mo¿na mieæ chiñsk± kamizelkê za sporo mniejsze pieni±dze. Odpowiem tak - wolê do³o¿yæ kilka PLN i mieæ pewny, sprawdzony sprzêt, szczególnie, ¿e chce s³u¿yæ w wojsku w danej kamizelce i tym co na niej siê znajduje.
To wszystko uzupe³nia mój tak zwany "uk³ad nerwowy", czyli head set + radio. Radio to Navcomm TK-760 (sprawdzone i pewne radio), a head set to przycisk PTT + Bowman v2 - tutaj chiñskie kopie.
To chyba wszystko i je¶li kogokolwiek interesuje cokolwiek z mojego seta to pytajcie - z mi³± chêci± odpowiem
PS: Zdjêcia postaram siê dorzuciæ, gdy dorwê aparat i swoje rzeczy, czyli pewnie co¶ ko³o przysz³ej soboty
"Gdy ju¿ przystroimy karabin niczym choinkê ¶wi±teczn±, mo¿emy ruszaæ w bój, gdy¿ na polu walki ASG lans, szpan i respekt to podstawa." - przeczytane gdzie¶ na forum WMASG
Jak posiadamy to posiadamy, to i ja napiszê kilka zdañ od siebie
Mo¿e zacznê od podstaw, mundur w kamo wz.93 ripstop, letni. Kiedy¶ posiada³em kilka bawe³nianych sprawdzaj±cych siê zim± lecz latem bêd±cych tylko problemem dla u¿ytkownika.
Kamizelka DMV po prywatnym Tuningu, tzn:
-ty³ kamizelki przerobiony w ca³o¶ci w molle, brak naramienników na miejsce których zosta³o naszyte usztywnienie z systemem molle.
-Zamontowane mam na niej du¿e cargo poziome, kieszeñ na radio( radio Midlanda), torba zrzutowa (oczywi¶cie miwo, kamo wz.93)
Z racji i¿ u¿ywam tylko krótkich magazynków do AK front kamizelki nie by³ jak dot±d poddawany przeróbkom, mie¶ci spokojnie 8 magazynków, 3 granaty zaczepne oraz du¿± kieszeñ wykorzystywan± na inny niezbêdny szpej jak np. saperka/lornetka.
-He³m to standardowy mich2000 wersji light z pokrowcem wz.93 lub beret bordowy z or³em Legionu
-camelback oliwkowy.
-Buty "protektor grom" (sprawdzone i wytrzyma³e mimo wieku)
-rêkawice skórzane, bezpalcowe, z usztywnieniami od zewnêtrznej strony d³oni.
-ochraniacze to renomowane Alta ultraflex.
-Kabura udowa(prawa noga), kontraktowa, dedykowana na WISTa, lecz noszê w niej Colta1911
-Panel udowy(lewa noga), zawiera na sobie zale¿nie od potrzeb ³adownice na dwa magazynki do colta lub ³adownice na 2 magazynki do AK(jako druga linia), ma³e cargo pionowe oraz ³adownicê na szybko-³adowarkê do kulek.
Edytowane przez Szakal dnia 04-11-2013 15:35