Kupi³em ponad rok temu gumkê systemy, a oto krótka recenzja.
Komora Cymy, metalowa, V.3, stockowa, gumka mimo niezbyt grubych ¶cianek (jak w przypadku G&G zielonych lub madbuli czerwonych) idealnie uszczelnia komorê z luf±. Równie¿ monta¿ gumki nie jest uci±¿liwy, nale¿y jednak uwa¿aæ na wyci±ganie jej z komory, ³atwo j± rozerwaæ.
Gumka pracowa³a w karabinie rok czasu latem i zim±, nie jest podatna na zu¿ywanie siê, w temperaturach dodatnich idealnie spe³nia sw± funkcjê i ³adnie krêci. Producent twierdzi ¿e nie twardnieje w niskich temperaturach co czê¶ciowo tylko jest prawd±, w temp poni¿ej -5 stopni ma tendencjê do plucia 1-2 pierwszych kulek z serii.
Co do przedzia³u mocowego w jakiej j± stosowaæ, s±dzê ¿e do replik przystosowanych do CQB oraz szturmówek i karabinów wsparcia nadaje siê idealnie, obecnie mam ~470 fps w AK i gumka dalej ¶wietnie spe³nia swoj± rolê.
S±dzê ¿e opisana gumka to dobra alternatywa popularnej ostatnio zielonej gumce G&G, prawdopodobnie ustepuje jej tylko w warunkach zimowych.
Edytowane przez Szakal dnia 29-04-2013 14:45
Cenowo jest to prawie to samo co G&G. Ja natomiast u¿ywam wszêdzie gdzie siê da G&G. Gumka po wyjêciu z opakowania nie wygl±da na idealn±... ma czêsto nadlewki i nie jest idealnie odlana, za to po w³o¿eniu jej do komory widzimy co ta gumka potrafi. Kulki w porównaniu do stocków lec± nawet o 10m dalej, a skupienie ulega znacznej poprawie! Porównywa³em je do Guarderów (replika zakupiona z t± gumk± i pó¼niej tylko wymiana na G&G) i wynik te¿ by³ przechylny dla G&G - powtarzalno¶æ strza³ów poprawia³a siê i nieznacznie zasiêg wzrós³ (dopiszê ¿e gumka od Guardera mia³a przebieg ok 1-2 k kulek i nie by³a ¶ciachana). Zielonych gumek G&G u¿ywa³em w HK416 od SRC, w Berylu od Aresa i przez chwilê w M249. Niestety komora w Berylu z racji tego ¿e jest nie standardowa jest bardzo wybredna i dopiero po wywaleniu 1k kulek na gumce G&G znik³ efekt plucia pierwszymi kulkami. Podobna sytuacja mia³a siê w M249, ale tam znik³o co¶ takiego jak powtarzalno¶æ strza³ów - by³o to spowodowane ustawieniem dystansera, jakie jest w komorze (jest on osadzony pod k±tem 90* wzglêdem p³aszczyzny) wiêc dobór gumki do komory M249 to ju¿ osobista mêczarnia - mi siê uda³o z gumk± Falcona zielon±.
Najwiêkszym plusem zielonych gumek G&G jest to ¿e naprawdê nie zamarzaj± przy temp. ujemnych Mi zdarzy³o siê strzelaæ z tej gumki przy maksymalnej temp. -18*C i HK strzela³o bez ¿adnej zmiany a¿ w koñcu pêk³ GB
Osobi¶cie uwa¿am ¿e wybór miêdzy G&G a System± jest jak debata miêdzy wy¿szo¶ci± ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia nad Wielkanoc± i odwrotnie
Edytowane przez Yoogi dnia 29-04-2013 16:14
"Gdy ju¿ przystroimy karabin niczym choinkê ¶wi±teczn±, mo¿emy ruszaæ w bój, gdy¿ na polu walki ASG lans, szpan i respekt to podstawa." - przeczytane gdzie¶ na forum WMASG